ENTREVISTA A JUANVI MENA, (Alaquàs, l'Horta, País Valencià 1962) autor d'una trilogia de teatre en català al voltant del mon dels distrofiats: Ka i les Mercenàries ( Denes 2007) i El contrafet blau iLliure com un taxi ( Publicades en un recull Denes 2014). L'autor escriu sobre la discapacitat en aquestes tres obres i alhora presenta una important discapacitat motriu.
A l’època de la nostra Inquisició. En temps de la porca cremada, ser discapacitat era poc més que…, que no ser dona, ja veu. O que no ser lladre.
En temps dels Cèsars grillats, i en tota època ix més d’un, tindre alguna deficència física o intel·lectual, significava estar abocat al patiment, a la persecusió indomable i a la bogeria per la seua total eradicació.
¿O m’equivoque?
Digueu, digueu. No talleu-se, este és un país lliure. Al tall, al menys és això el que diuen per ahí.
Hui en dia, per a les persones defectuoses, hi ha una cosa terrible que es diu discriminació. Però en qualsevol altra època història, la discriminació és que ni s’havia inventat. Per als coixos, per als apardalats, per als cecs, per als inútils, per a tota esta gent que no cap en la norma ni en la rutina de viure, i que fan del viure dels demés un autèntic calvari, no més existia la solució final.
I la boja persecució s’encebava amb estos distrofiats. El martiri, amb el qual s’alliberaren, s’acabava amb la seua absoluta eliminació. I quan dic eliminació, no estic parlant del whisky que després vindrà, sinó de l’eliminació física i total de les persones tractades.
Juanvi Mena: ---Dins de la putada que significa, per a mí, ser discapacitat, he de dir-te que mai en la vida m’he trobat de reull a l’escola. Va ser el meu primer mestre, don Pablo (el qual vaig homenajar a “Ka i les mercenàries”), qui va animar a ma mare a que em duguera a la seua escola. Aleshores, jo ja sabia llegir, escriure i dibuixar. Al córrer els anys, i tenir més trellat, he pogut veure que molts xiquets s’han vist desplaçats, rebujats, cosa que a mí, a l’ensenyança, mai em ocurrí.
Ja fora de les aules, em considere una persona prou sociable, extrovertida i decidida. Hui en dia, estem a la jungla: o xafes o et xafen. Sigues discapacitat o sigues no discapacitat.
Francesc Vicent Mena Berbegall
“Ka i les mercenàries”, Juanvi Mena. Denes Ed., 2007.
“Lliure com un taxi”. “El Contrafet Blau”, Juanvi Mena. Denes Ed., 2014.
Nota: Berbegall com alguns podeu adivinar és l'alter ego de Francesc Mena, tot va sorgir quan Juanvi, que coneixia la meua passió pel teatre i la meua dedicació professional (i també vocacional) als xiquets i xiquetes amb discapacitat, em va demanar la meua col·laboració com a prologuista de la primera obra de la trilogia, al 2007. El meu ego però va puntxar quan em va demanar que fes servir un pseudònim és clar, ja que semblava una mica cacofònic Francesc Mena, prologuista de Juanvi Mena.
Ho vaig acceptar ja que jo també me n'havia aprofitat del meu cosí lletraferit usant-lo com a "negre" ( si hi havia delicte ja ha prescrit) en la correcció final de dos capítols de dos llibres que havia escrit en castellà sobre la discapacitat visual i que, ( card entre llirs) em feia la impressió que no eren cap cim de literatura científica en castellà ( per dir-ho finament).
Des d'aleshores el meu cosí sempre em diu Berbegall i fins i tot cada cop més ho faig servir com a una espècie de "nick" a les xarxes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada