dilluns, 23 de febrer del 2009


ADAPTACIONS WINDOWS XP

Introducció
L'ordinador ofereix la major part de les informacions en suport gràfic i escrit, ja sigui a la pantalla o en el paper. Les persones amb deficiència visual tenen problemes per llegir aquestes informacions, i això pot arribar a ser un impediment greu a l'hora d'utilitzar l'ordinador. Per superar aquestes limitacions es pot aplicar una doble estratègia: configurar l'ordinador per facilitar la visió de les imatges utilitzar un canal alternatiu al visual, com a sistema de sortida de la informació: sistema Braille, síntesi de veu...

En aquest document ens centrarem en buscar adaptacions per a l’alumnat amb baixa visió fins a un 25 % de visió i limitació visual de 25 a 50% de visió. Cal tenir en compte que la majoria d’afiliats a l’ONCE o susceptibles de ser-ho requereixen importants modificacions informàtiques i l’ONCE posa al seu servei professional especialista (tiflotecnòlogues),Els programes informàtics necessaris que son Lectors de pantalla el programa de referència es el JAWS, programa que verbalitza tot el que apareix en l’escriptori Windows i magnificadors de text, el programa de referència és el Zoom-text, pensat per a baixa visió, amplifica tot el que hi ha a la pantalla encara que pot verbalitzar algunes coses, es poden baixar versions demo a la web de CIDAT de l’ONCE. O a la web http:\\ www.manolo.net

Windows XP i accessibilitat

Lamentem que el Departament d'Educació no s'hagi donat un impuls als sistemes operatius Linux, des de fa uns anys els ordinadors de dotació tenen un sistema d'arrencada dual ( windows XP i Lincat) però al mes de no fer servir el Lincat aquest queda inoperatiu, al País Valencià si que se li ha donat una empenta al Lliurex i a les escoles tothom treballa amb programari lliure.

Tornant a la nostra realitat, hi ha importants avenços de l’XP a les versions més antigues del Windows. A més de les interessants opcions d’accessibilitat que s’instal·len per defecte ( al contrari del que passava amb el Windows 98 , que aquestes opcions no s’instal·laven en la versió estàndar, sols en la versió completa). A més els usuaris estan molt més ben definits, pel que cada usuari pot fer servir les opcions que li siguin més ergonòmiques. Així doncs, és interessant instal·lar les adaptacions a l’usuari que ho necessita de debò, deixant a la resta les opcions conffigurades per defecte. Les aplicacions d’accessibilitat de l’XP es troben a dins de la carpeta accesorios. Sota la carpeta accesibilidad hi ha quatre aplicacions: Administrador de utilidades ( diu les utilitats que s’estan fent servir). Ampliador: Es un programa lupa, semblant al Zoom-text, fa que es desplegui una finestra a la part superior de la pantalla i es veu l zona per on es desplaça el cursor. Es poden adaptar varies coses, la mida d’augment, el canvi de color ( per millorar el contrast,..) des del mateix Windows es recomana fer-ho servir com a ús ocasional ja que tot i que funciona força bé, les versions comercials de programes lupa son molt més completes.

Assistent d’accessibilitat

El Windows XP incorpora un assistent per a l’accessibilitat molt superior al de les versions de Windows més antigues. És l’aplicació més interessant per adaptar l’escriptori de l’ordinador per a usuaris poc avançats. Es troba a programas/accesorios/accesibilidad/asistente de accesibilidad. EL funcionament de l’assistent d’accessibilitat és molt simple: Al primer pas demana que l’usuari esculli la mida de lletra que pot accedir. En funció de la mida de lletra que s’ha escollit, proposa: Cambiar el tamaño de las fuentes. Aquesta opció és molt recomanable ja que amplia la mida de les paraules escrites a les barres de les finestres de Windows XP. Cambiar a una resolución de pantalla menor. Personalment no m’agrada aquesta opció ja que es perd definició i no s’aprofiten al màxim les possibilitats del maquinari. Utilizar el Ampliador de Microsoft. Ja comentat abans. Deshabilitar los menús personalizados. Posteriorment demana que s’indiquen els problemes d’accés, per al deficient visual s’ha de seleccionar les dues opcions: Tengo problemes de visión que me impiden ver claramente lo que aparece Me resulta difícil usar el teclado o el mouse Així posteriorment s’ofereixen diverses opcions com la mida de les barres de desplaçament i la vora de la finestra. La mida de les icones. La possibilitat de canviar de colors, canviar el cursor: en aquest cas recomanem emprar el de més gran mida i l’invertit, que quan va per racons foscos canvia i es posa en un altre També permet configurar el cursor, podent-lo fer més gruixut i canviar la velocitat d’intermitència. L’opció de que faci un soroll el Windows quan es pitgen tecles de bloqueig. ( Majúscules, Núm. o Despí) . Finalment, l’última opció recomanable és la de canviar la velocitat del punter del ratolí. Establecer opciones de accesibilidad: Millorar la visió de la pantalla

En molts casos, una adequada configuració de la pantalla o la utilització de programes "lupa" pot ser suficient per facilitar l'accés als equips estàndards. Els programes "lupa" amplien el requadre de la pantalla on està situat el cursor. Desplaçant el cursor per la pantalla es poden veure els missatges i les icones ampliades. Els sistemes operatius solen incorporar aquesta lupa. En Windows XP es diu Ampliador de texto. Una versió més elaborada en forma de producte comercial és el Zoom Text, per a alumnes i usuaris de baixa visió. Els nostres alumnes no tindran necessitat d’aquest programari tant específic ja que la seva visió no es tant límit i el Windows i altres programes d'ordinador permeten configurar la mida de les lletres i de les icones, així com seleccionar colors contrastats. Aquestes adaptacions no tenen cap cost afegit, es poden realitzar en qualsevol ordinador i milloren sensiblement la visibilitat de la pantalla.

La configuració del ratolí
Des del Tauler de control del Windows es poden modificar les característiques del cursor del ratolí per tal de facilitar-ne la seva visibilitat. Els elements a configurar són: els punters i el moviment. Punters El Windows permet triar els diferents punters del cursor que apareixen en pantalla (la fletxa, el rellotge...). Els punters són uns fitxers gràfics amb extensió .CUR situats en el directori WINDOWS \CURSORS. Tots els punters tenen una mida màxima de 32 x 32 punts i semblen més grans o més petits en funció de la zona transparent que tinguin. Un limitat visual hauria de tenir un cursor de color negre (si l'escriptori es de color clar) i d'una mida sensiblement més gran que la del cursor per defecte del Windows. A més resulta interessant tenir l’opció que sempre estigui present. Aquestes modificacions a dins de l’XP es poden fer : A dins de propiedades de mouse/Opciones de puntero si hi ha l’opció Ocultar puntero mientras se escribe, deshabilitar-la i així ens assegurem que sempre està visible quan, per exemple, estiguem escrivint un document word. El punter sempre es pot trobar donant-li a la tecla control l’ordinador dibuixa uns cercles concèntrics. Fin
WORD El word es pot adaptar per a alumnes amb poca visió configurant un zoom a 115/120 ( aproximadament) . El tipus de lletra que sol anar millor per als alumnes amb dèficit visual és l’Arial 12 o 14 o , si la resta visual és molt baixa, fins i tot podríem imprimir a 16. Insistim en que no cal un tipus de lletra més gran, s'ha d'adaptar el zoom.
El word també permet introduir varis canvis, pensem que és bàsic treballar la pestanya de visualitza, optimitzant tots els recursos que ens permet el programa. Jo agafaria la funció: Ver/normal ( així tot va com en un rotlle contínu, sense salts i canvis de pàgina.
Una altra opció interesant és la de ver/barras de heramientas/personalizar. I aquí seleccionar totes les pocions que ens ofereix el word, en funció de les versions pot oferir:Iconos grandes, combinaciones de teclas (per fer determinades accions, estalviant la precisió del ratolí,..) , ver todos los menús ( en algunes versions en principi sols et mostren les mes emprades,.)
Un altra opció interessant és la de seleccionar a dins del word ver/ barras de herramientas/personalizar/iconos grandes, cal però seleccionar les icones que volem agrandir ja que si en tenim moltes a la vista poden haver-hi problemes ( no es veuran la majoria) Una bona opció, sobre tot per alumnes petits o amb altres deficiències afegides, és usar la plantilla de word feta pel Quim Fonoll que es pot trobar a la mateixa xtec:http://www.xtec.cat/~jfonoll/index_cat.htm.
Aquesta plantilla té moltes avantatges: usa un zoom gran, no separa per pàgines ( fa com un rotlle continu), empra un fons groc, les icones son grans i a més té una icona que accedeix al sintetitzador de veu que llegeix el que s’ha escrit. El problema principal es que sols hi ha plantilles per al word 97 i el word 2000, i no per l'Openoffice, ni per versions superiors de word.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada